“You Won’t Be Alone” – šausmu filma dziļām pārdomām par dzīvi


This image released by Focus Features shows Sara Klimoska in a scene from “You Won’t Be Alone. (Branko Starcevic/Focus Features via AP)

You Won’t Be Alone (2022), Austrālja/ASV drāma, šausmu filma, 1’48h

Ir 19. gadsimta Maķedonija. Lauku viensētā pie mātes, kurai nesen piedzimis mazulis, ierodas ragana. Viņa grib mazuļa asinis. Mātei izdodas izlūgties, ka zīdainis paliek dzīvs, bet, kad meitene sasniegs 16 gadu vecumu, māte viņu atdos raganai par kalponi. Noruna tiek panākta, vien ragana izrauj zīdaiņa mēli. Māte meiteni cenšas paslēpt klinšu alās, tomēr ragana viņu atrod un paņem sev līdzi. Ragana skaistajai jaunajai sievietei uzspļauj, tā arī viņu pārvēršot par raganu (tā šajā pasaku pasaulē ragana var izdarīt). Drīz viņa uzzina, ka var pārņemt jebkuru dzīvu ķermeni, to nogalinot, un savās atplēstājās krūtīs ieliekot gabaliņu nogalinātā miesas. Tā sākas Jaunās Raganas ceļojums pa krāšņo Maķedoniju, cenšoties izprast cilvēku, viņu dzīves un dabas spēku, viesojoties dažādos ķermeņos.

Uzreiz gribu pateikt, ka šī nav tipiska šausmu filma, tā drīzāk ir tautas teika-šausmu filma. Ja Terensa Malika “Dzīvības koks” būtu šausmu filma, tā izskatītos apmēram šādi. “You Won’t Be Alone” gan ir austrāliešu-maķedoniešu režisora Gorana Stolevska debija kino, kas, manuprāt, izdevusies brīnišķīgi. Tā kā “You Won’t Be Alone” galvenajam protagnistam nav mēles (tas var būt suns, sieviete, vīrietis, bērns, kaut ķirzaka), tad stāsts pamatā tiek stāstīts aizkadrā – gan par dabas spēku, seksu, sievietes un vīrieša lomu (tā laika) sabiedrībā, dzīves priekiem, nelaimēm. Un vēlreiz, tā kā galvenajam tēlam nav mēles, Goranam Stolevskim “You Won’t Be Alone” izdevies piesaistīt gana raibu aktieru sastāvu – no Zviedrijas, Rumānijas, Austrālijas, Portugāles, Francijas un, protams, Maķedonijas. Zviedriju šai sarakstā pārstāv Noomi Repesa, kura šogad vispār pārsteidz ar savām šausmu lomām. Jā, šis ir izteikts festivālu kino. Šo filmu nav jāskatās ar baiļu vai pēkšņa pārsteiguma un izbīļa sajūtu. “You Won’t Be Alone” ir jābauda. IMDB 6.8, es savus 8/10 dodu noteikti.

Komentēt